Wij zijn denkversnellers!

Een oud werkgever van me verbaasde zich met grote regelmaat over de afname van het collectieve IQ in groepsprocessen. Dat is me altijd bijgebleven, niet in de laatste plaats omdat ik persoonlijk merkte dat ik tijdens overleg en vergaderingen vaak het overzicht en scherpte verloor. Mijn denken werd behoorlijk vertraagd. Mogelijk ben ik hierin de enige, maar dat durf ik te betwijfelen.

Als visualiser en toen nog art-director ben ik zo’n kleine twintig jaar geleden begonnen om tijdens vergaderingen en presentaties mee te schetsen. Deze schetsen werden dan weer gebruikt om ideeën en processen inzichtelijk te maken. In eerste instantie noemde ik dat strategisch schetsen en later concept-visualisatie.

Vanaf dat moment is de ondersteunende kracht van visualisatie tijdens groepsprocessen mij blijven fascineren. Het blijft magisch om te zien hoe eenvoudige tekeningen een complex communicatie traject niet alleen kunnen ondersteunen, maar ook kunnen structureren en verhelderen. Steeds meer werden de onderliggende mechanismes van visualisatie duidelijk en steeds beter beheersbaar.

Visualisatie staat niet op zichzelf, het gaat altijd hand in hand met facilitatie. Een goede facilitator geeft de deelnemers aan een denksessie structuur en controle over de resultaten. Visualisatie is hierbij een krachtig hulpmiddel. Uit deze samenwerking tussen beeld en begeleiding is BrainSprint ontstaan.

BrainSprint is een gestructureerde visuele aanpak om organisaties te helpen bij het inzichtelijk maken van vraagstukken en het ontwerpen van creatieve oplossingen. Visuele procesondersteuning is een relatief jonge discipline en staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. BrainSprint is hierdoor continu in ontwikkeling om steeds beter complexe denktrajecten te kunnen vereenvoudigen en versnellen.

Eigenlijk zijn we denkversnellers. We versterken het collectieve IQ. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden en eens met ons van gedachten willen wisselen over de mogelijkheden van creatieve facilitatie, concept visualisatie of BrainSprint, neem dan contact op met BrainSprint.