Hoe werkt de BrainSprint aanpak?
BrainSprint is een gestructureerde aanpak in vijf stappen
ondersteund door creatieve facilitatie en concept visualisatie.
BrainSprint is een gestructureerde aanpak in vijf stappen
ondersteund door creatieve facilitatie en concept visualisatie.
In de Explore fase verkennen de deelnemers de vraagstelling en brengen de hoofdoorzaken in beeld. Op basis hiervan wordt de Challenge (vraagstelling) geformuleerd. Het resultaat van de Explore fase is een gevisualiseerde vraagstelling: de Visual Challenge.
In de Create fase wordt met behulp van creatieve ideetechnieken een grote hoeveelheid ideeën ontwikkeld. Deze worden vervolgens naar soort gegroepeerd en gevisualiseerd. Het resultaat is een gestructureerde verzameling ideeën: de Visual Ideasets.
In de Build fase worden uit de grote verzameling ideeën de potentieel meest waardevolle ideeën geselecteerd.
Met een combinatie van deze ideeën stellen de deelnemers een aantal mogelijke concepten samen. Het resultaat zijn enkele concreet beschreven en gevisualiseerde concepten: de Visual Concepts
In de Validate fase worden de verschillende mogelijke oplossingen gepresenteerd en diepgaand besproken. Vervolgens worden deze concepten gevalideerd waarna de beste oplossingen worden vastgesteld. Het resultaat van de Validate fase zijn de gekozen en gevisualiseerde oplossingen: de Visual Solutions.
In de Launch fase wordt een plan van aanpak opgesteld als start voor de realisatie van de gekozen oplossing(en). De deelnemers inventariseren de benodigde acties, wijzen taken toe, en maken een tijdsplanning. Het resultaat is een gedragen vertrekbasis voor de realisatie van het project: het Visual Actionplan.
BrainSprint versnelt denkprocessen door deze zo optimaal mogelijk te ondersteunen en te begeleiden.
Hiervoor maakt BrainSprint gebruik van krachtige werkvormen en en cratieve technieken. Diverse oorzaken kunnen het denkproces in groepen ongewild belemmeren. We zijn tenslotte allemaal slechts mensen en verkleuren soms informatie, zitten onbewust vast in denkpatronen, raken verstrikt in details of komen niet los van gebaande paden. Door de heldere structuur en visuele terugkoppeling is BrainSprint een prima hulpmiddel om deze belemmeringen te voorkomen. Om te verhelderen zonder te verblinden, te vereenvoudigen zonder te simplificeren, buiten gebaande paden te treden zonder te verdwalen, en om te besluiten zonder te forceren.
Creatieve procesbegeleiding vormt de ruggengraat van een BrainSprint sessie. De stapsgewijze structuur geeft de deelnemers een stevig houvast tijdens het denkproces.
BrainSprint zorgt ervoor dat de juiste denkstappen op het juiste moment worden gezet, en ook op de juiste manier worden afgesloten voordat overgegaan wordt naar de volgende fase.
De inzet van creatieve werkvormen en technieken binnen deze structuur helpt om ideeën en oplossingen aan te boren die anders buiten beeld zouden blijven.
Zo helpt BrainSprint om een grote ideeënrijkdom aan te boren, de beste ideeën hieruit de destilleren en deze om te zetten in concrete oplossingen.
Tijdens iedere stap van BrainSprint worden resultaten direct gevisualiseerd. Hiermee worden abstracte gedachten vertaald naar een heldere en inzichtelijke afbeelding.
Het denkproces wordt daarmee op een krachtige manier ondersteund; het zorgt ervoor dat ideeën concreet worden gemaakt, en direct worden begrepen.
Visualisatie is een effectieve manier om zowel abstracte als concrete ideeën te communiceren. De duidelijke afbeeldingen voorkomen spraakverwarring en onbegrip, en houden de deelnemers betrokken en gefocust.
Een BrainSprint kan zowel fysiek op locatie, als volledig online plaatsvinden. Een online sessie verloopt net zo effectief en efficient als een fysieke bijeenkomst, en levert vergelijkbare resultaten.
Voor online BrainSprint sessies maken we gebruik van een digitaal whiteboard Mural, waarop deelnemers gelijktijdig ideeën kunnen plaatsen, bewerken en selecteren.
De visualisaties worden geplaatst op hetzelfde Mural whiteboard, waardoor ze een onderdeel van de sessie worden en de deelnemers er real-time op kunnen reageren.
Ondanks dat er grote verschillen zijn tussen on- en oflfine sessies, blijkt in de praktijk dat de inspirerende werking en de creatieve uitkomsten vergelijkbaar zijn.
BrainSprint heeft verschillende tools, werkvormen en technieken beschikbaar die bij de begeleiding van een denksessie kunnen worden ingezet.
Deze tools kunnen we op verschillende momenten tijdens het BrainSprint proces inzetten om vraagstukken beter te kunnen doorgronden, deelnemers creatief buiten gebaande paden te helpen denken, discussies in goede banen te leiden, keuzes te vergemakkelijken, kortom om overal waar dat mogelijk is het denkproces te helpen versnellen.
De resultaten van een BrainSprint sessie worden teruggekoppeld in een helder visueel verslag.
De denkopbrengsten kunnen op deze manier gemakkelijk worden overgedragen aan andere betrokkenen die de sessie niet hebben meegemaakt.
De heldere vertaling van de abstracte ideeën en oplossingen in visuals maakt dat de resultaten van de BrainSprint eenvoudiger door buitenstaanders worden
begrepen, en daarmee sneller overdraagbaar zijn.
“Als directie management team hebben we een hele gave en inspirerende dag gehad. De combinatie tussen de visualisatie van de ideeën met tekeningen á la minute en de opbouw van de dag hebben ervoor gezorgd dat wij een heldere missie en visie hebben kunnen bepalen. De visualisaties helpen enorm bij het begrijpen van elkaars ideeën. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden.”