Thinking with a pencil?

BrainSprint is niet in een dag ontstaan en we hebben de onderliggende filosofie ook niet geheel zelf verzonnen. Vele publicaties liggen aan de basis van onze visie op visuele proces begeleiding. Graag zou ik deze willen delen.

De eerste publicatie die ik wil aanraden vond ik enkele jaren geleden bij de Slegte op de tweedehands afdeling: Thinking with a pencil van Henning Nelms, een uitgave uit 1957, maar nog steeds actueel en nu ook weer te verkrijgen bij Bol.com.

Henning Nelms kan gezien worden als een voorloper van “visual thinking” en “design thinking”. In zijn boek bespreekt hij een groot aantal inventieve technieken om tekeningen te gebruiken als denkhulpmiddel en als gereedschap voor de ordening en presentatie van ideeën. Het is een instructie boek in tekenen en in visueel denken.
”Thinking with a pencil” leert om tekeningen te zien als een middel van communicatie en is een onderzoek naar de grenzen tussen gedachten, woord en beeld. Mind-mapping, instructie visuals, data- en concept visualisatie, alles passeert de revue in een helder en vanzelfsprekend rijkelijk geïllustreerd verhaal, zijn tijd ver vooruit.

Voor mij heeft dit boek een soort Back tot he Future effect. Je gaat terug in de tijd en waant je in de beeld- en vormentaal van de vijftiger jaren, maar daar tussen door schemeren concepten die pas nu actueel en algemeen toepasbaar worden. Ik lees het nog steeds met grote regelmaat en kan het iedereen aan die met beeld en communicatie bezig is aanbevelen. Jaloersmakend : )

Wil je eens van gedachten wisselen over de mogelijkheden van visualisaties in het algemeen of BrainSprint in het bijzonder, neem dan contact met ons op.